Головна
Новини НПП
Механізми громадського контролю
Комунікація з громадськістю
Репрезентативні ділянки
Послуги
Садивний матеріал
Основні дані
Завдання НПП
Законодавство
Природні умови
Рослинність
Ліси
Тваринний світ
Птахи
Об'єкти неживої природи
Путівники
Туристичні маршрути
Публікації про НПП
Джерела інформації
Рекомендовані сайти
Фотогалерея
Відео
Контакти


Зустріч у Фортеці «Ту Стань! – 2014»

«Зустріч у Фортеці «Ту Стань! – 2014»

1-3 серпня, усіх подорожніх запрошували до невеликого карпатського села Урич – на Зустріч у Фортеці «Ту Стань! – 2014». Середньовічне містечко у підніжжі могутніх скель стало центром давніх традицій, української культури та історії.

Офіційне відкриття Зустрічі за традицією розпочалось із параду-презентації клубів історичної реконструкції та спільної молитви. Біля джерела і каплички діяла духовна територія – отець диякон впродовж дня проводив духовні бесіди та разом із учасниками молився за мир в Україні, поруч Михайло Скоп навчав основам іконопису, а для наменших була можливість намалювати лист на фронт – військовим в зоні АТО.

Цього року на фестивальній галявині, впродовж двох тижнів до Зустрічі, було збудовано середньовічне містечко – із брамою-воротами, автентичними наметами та вуличками. Майстри традиційних народних мистецтв знайомили із основами свого ремесла – можна було себе й за гончарним кругом спробувати, і за ткацькою рамою, і в різьбі по дереву, й у створенні ляльок-мотанок.

Зовсім поруч розмістився ярмарок, на якому торгівці пропонували фрукти, напої та продукти власного виробництва – лимонад, медовий квас, косівські сири і коники, домашні яйця та печиво соціальної пекарні. Серед них були й місцеві мешканці села Урич, зокрема варто згадати про пані Ганну Швед, яка цілий день і ніч напередодні готувалась та напекла аж 150 пиріжків, які “розлетілись” майже миттєво.

Були на Зустрічі й музиканти із давніми народними інструментами, зокрема, Любомир Кушлик – відомий український музикознавець, що налічує у своїй колекції близько 700 експонатів. Він з радістю розповідав про особливості гри на них та пропонував гостям навчитись самим. Щодо музичної складової Зустрічі, то її також доповнили вуличні музиканти, серед яких і гурт-переможець минулорічного конкурсу “Перекоти Поле”, і гурт мандрівних дяків “Вертеп” із Дніпропетровська, які запрезентували свої авторські пісні на героїчну тематику. Завершився вечір суботи спільною ватрою та піснями під гітару – українських народних і патріотичних пісень.

Варто також згадати про новинку цьогорічної “Ту Стані!” – середньовічну школу – майданчик для лекцій і дискусій про українську історію, традиції та культуру в часі війни. На затишній галявині учасники Зустрічі дізнались про “концертний тур-підтримку” військових в зоні АТО – від мандрівних дяків з гурту “Вертеп”, порівняли моменти виховання сина і доньки – в часи Середньовіччя і сьогодні, обговорили історичний контекст єдності українців, а також дізнались про особливості контактної імпровізації і народної медицини, виготовлення глиняної кераміки, миловаріння й пошиття одягу.

«Зустріч у Фортеці «Ту Стань! – 2014»

Цьогорічна Зустріч біля скель була по-особливому патріотична та душевна, а листи на фронт, кілька з яких зачитали під-час закриття, лише підтвердили нашу єдність та готовність усіма силами захищати рідну державу та її культуру.

Будьмо спільними у цій меті й надалі!

«Зустріч у Фортеці «Ту Стань! – 2014»

Зустріч у Фортеці "Ту Стань! – 2014" організували: Державний історико-культурний заповідник "Тустань", ЛОГО "Тустань", ЛОГО "ВІД "Чорна Галич", ОУМ "Спадщина", за підтримки Андрія Парубія.

Співорганізатори: Львівська обласна рада і Львівська обласна державна адміністрація, Департамент з питань культури, національностей та релігій Львівської облдержадміністрації, Сколівська районна рада і Сколівська райдержадміністрація, Підгородецька сільська рада, Національний природний парк “Сколівські Бескиди”, громада с. Урич.

Прес-служба Зустрічі у Фортеці «Ту Стань! – 2014».
Фото: агентство LUFA, Євген Кравс

Коментарі

Ім’я або нік
Пошта
Сайт