Головна
Новини НПП
Механізми громадського контролю
Комунікація з громадськістю
Репрезентативні ділянки
Послуги
Садивний матеріал
Основні дані
Завдання НПП
Законодавство
Природні умови
Рослинність
Ліси
Тваринний світ
Птахи
Об'єкти неживої природи
Путівники
Туристичні маршрути
Публікації про НПП
Джерела інформації
Рекомендовані сайти
Фотогалерея
Відео
Контакти


Збираючи гриби пам’ятайте про небезпеку…

Влітку та восени тисячі людей відправляються в ліс за грибами. Не дивно, що саме в грибний сезон різко збільшується кількість отруєнь. Гриби є небезпечним продуктом харчування, який може привести не тільки до отруєння, а іноді й до смерті.

Отруєння грибами протікають украй важко, з ураженням життєво важливих органів і систем: печінки, нирок, нервової системи. Збір і вживання дикорослих грибів завжди має певний ризик. Задля профілактики та запобігання отруєнням дикорослими грибами нагадуємо, на що потрібно звертати увагу під час збирання та вживання грибів:

– Надавайте перевагу штучно вирощеним грибам: печерицям, гливам.

– Не купуйте грибів на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах.

– Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте.

– Остерігайтеся пластинчатих грибів.

– Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки.

– Не збирайте грибів, навіть їстівних, у міських парках, скерах, дворах, на місцях звалищ, полігонів, а також уздовж автомобільних доріг і залізничних колій.

– Після збирання грибів необхідно ретельно вимити руки.

– Під час посухи грибів краще взагалі не збирати. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсичні речовини.

– Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або проводити їх заготовку.

– Не вживайте грибів у сирому вигляді та не давайте їх пробувати дітям.

– Відібрані для приготування гриби спочатку промийте та відваріть не менше трьох разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин.

– Готові страви з грибів зберігайте в емальованому посуді в холодильнику не більше доби.

– Будь-яку заготівлю грибів на зберігання робіть тільки у відкритому посуді під марлею або папером.

– Не давайте грибних страв малолітнім дітям (до 12 років). Це не дитяча їжа.

– Не рекомендовано вживати гриби вагітним та жінкам, що годують груддю.

– Не довіряйте «домашнім» методам визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – це не достовірні ознаки. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є і в їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.

ПАМ’ЯТАЙТЕ!
Гриби – не тільки смачний, але й небезпечний продукт харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й до смерті!

 

Василь Приндак,

заступник директора з наукової роботи

НПП "Сколівські Бескиди"

 

Коментарі

Ім’я або нік
Пошта
Сайт