Головна
Новини НПП
Механізми громадського контролю
Комунікація з громадськістю
Репрезентативні ділянки
Послуги
Садивний матеріал
Основні дані
Завдання НПП
Законодавство
Природні умови
Рослинність
Ліси
Тваринний світ
Птахи
Об'єкти неживої природи
Путівники
Туристичні маршрути
Публікації про НПП
Джерела інформації
Рекомендовані сайти
Фотогалерея
Відео
Контакти


Універсальна рослина «ЧОРНИЙ КМИН» у Крушельницькому лісництві

Впродовж багатьох років на садибі Крушельницького лісництва вирощується лікарська сировина. На даний момент вже маємо гісоп, ехінацею пурпурову, календулу (нагідки), шавлію, лаванду і різні види м’яти. Та на цьому ми не зупиняємося і в пошуках нових видів у рамках проекту «Збереження карпатських пралісів» весною було придбано насіння чорного кмину.


Всесвітньо відома і улюблена багатьма спеція чорний кмин, може бути не тільки приємним доповненням до страв, а ще й чудовими ліками від багатьох недуг.
Насіння чорного кмину – прекрасний імуномодулятор завдяки вмісту омега-кислот. Це ще й дієвий антиоксидантний, вітамінний комплекс. Олія з кмину має протипухлинні властивості. Лікарські властивості цієї рослини відомі уже вісім тисяч років. Насіння знаходили навіть в усипальницях єгипетських фараонів і називали «шантит». Навіть біблійні пророки казали, що кмин лікує усе, крім єдиної хвороби – смерті.
Чорний кмин, або ще назва чорнушка, підвищує імунітет, зменшує ожиріння, запобігає хворобам серця і судин, є безпечним стимулятором енергії, а головне – подовжує життя. Зернята кмину гіркуваті на смак, мають мускатний аромат. Найкраще їх змолоти в кавовому млинку і вживати перед їдою. Якщо ви протягом тижня з’їсте 100 грамів порошку із насіння чорнушки, то рік застуди вас оминатимуть. Розмелений кмин необхідно ретельно перемішати з медом у співвідношенні 1:1 і зберігати в непрозорій щільно закритій посудині. Споживати вранці по 1 столовій ложці для дорослих і по 1 чайній ложці для дітей.

Насіння чорного кмину варто їсти людям з ослабленим імунітетом. Він також посилює статеву функцію і збільшує ймовірність зачаття, а ще посилює сечогінну дію і вироблення жовчі, сприяє травленню і знижує підвищену кислотність шлункового соку. Ті, хто вживає чорнушку, успішно долають інфекційні хвороби.
Настій насіння кмину застосовують для лікування бронхітів та пневмоній. Відвар п’ють по 0,5 склянки 3-4 рази на день за 15-20 хвилин до їди. Це розширює бронхи та допомагає при відхаркуванні. Детальніше про лікувальні властивості чорного кмину можна дізнатися в Інтернеті.
Чай чорного кмину. Цей напій поліпшує функції ШКТ і загальний стан організму, допомагає впоратися із застудами, збільшує вироблення молока у годуючих, підвищує життєвий тонус і мозкову діяльність, зміцнює імунітет. Щоб його приготувати, потрібно просто в половину склянки окропу висипати чайну ложку меленого насіння, дати чаю постояти близько десяти хвилин і додати трохи меду. Пити його рекомендується двічі на день.
А унікальність чорного кмину полягає ще в тому, що його радять вживати під час протиракової терапії, при аутоімунних хворобах.

Ігор Корчинський,
Помічник лісничого Крушельницького лісництва
НПП «Сколівські Бескиди»

Коментарі