Головна
Новини НПП
Механізми громадського контролю
Комунікація з громадськістю
Репрезентативні ділянки
Послуги
Садивний матеріал
Основні дані
Завдання НПП
Законодавство
Природні умови
Рослинність
Ліси
Тваринний світ
Птахи
Об'єкти неживої природи
Путівники
Туристичні маршрути
Публікації про НПП
Джерела інформації
Рекомендовані сайти
Фотогалерея
Відео
Контакти


Незвичний птах

Цього незвичного птаха легко визначити за хрестоподібним дзьобом, в якому верхня щелепа перехрещується з нижньою. Мова йде про ялинового шишкаря. Така будова допомагає їм добувати з шишки насіння. Це невеличкий птах, який харчується насінинами хвойних дерев. Ялинове насіння - основна, але не єдина його їжа. Птахи охоче лущать шишки сосни й модрини, поїдають хвойну тлю. Дорослі самці мають яскраво-червоне забарвлення. Самки – сірувато-зелені. При малому врожаї шишок, птахи зграйками кочують у місця, де корму вдосталь, інколи далеко за межі гніздового ареалу.


Цей птах незвичний тим, що виводить пташенят взимку. На відміну від більшості пернатих, період розмноження у шишкарів залежить не від довжини світлового дня та температури, а від кількості їжі. Тому найчастіше пташенята з’являються взимку. Шишкарі будують таке тепле гніздо, що ні яйця, ні пташенята в ньому не замерзають. Птахи розташовують його на хвойних деревах. Своє потомство вони годують подрібненими насінинами хвойних дерев. Цікаво те, що пташенята спочатку мають звичайний прямий дзьоб, краї якого перехрещуються згодом.

Незвичним є спосіб, яким шишкар добуває насіння з шишки: зірвавши дзьобом шишку, або просто висячи на ній вниз головою, він сідає на гілку і притискає її пальцями однієї лапки, перевернувши шишку лусками наверх. Потім розкриває луски і дістає насіння. Для того, щоб об`їсти цілу шишку, шишкарю необхідно всього 2-3 хвилини. На деревах він поводиться досить спритно, однак опустившись на землю, птах пересувається незграбно і поволі. Любитель шишок не має причини боятись хижаків, адже харчування насінням шишок, насичує організм птахів смолами і робить його гірким на смак.
Вид охороняється Бернською конвенцією (ІІ додаток).
Науковий відділ
НПП «Сколівські Бескиди»

Коментарі