Головна
Новини НПП
Механізми громадського контролю
Комунікація з громадськістю
Репрезентативні ділянки
Послуги
Садивний матеріал
Основні дані
Завдання НПП
Законодавство
Природні умови
Рослинність
Ліси
Тваринний світ
Птахи
Об'єкти неживої природи
Путівники
Туристичні маршрути
Публікації про НПП
Джерела інформації
Рекомендовані сайти
Фотогалерея
Відео
Контакти


Час лохини

На території Приполонинного лісництва є безліч мальовничих куточків та краєвидів, які відкриваються та зачаровують погляд, і не залишать байдужими відвідувачів в будь-яку пору року. Ізюминкою даної місцевості є унікальне верхове оліготрофне сфагнове болото "Селища".


Площа болота становить близько 1.8 га. Це єдине місце у парку, де серед мохового ярусу, який представлений сфагновими мохами, природньо зростає лохина (буяхи). Місцеві назви – лохина, п’яниця, голубиця, голубика -- кущі з ягодами, подібними до чорниці, з блакитно-восковим покриттям на листках. Ягоди лохини крупніші, ніж у чорниці, Відрізнити лохину від схожої на вигляд чорниці легко, розрізавши ягоду навпіл. У лохини світло-зелена середина, в той час як у чорниці червона або фіолетова. Ягоди лохини ніжніші на смак. Їх вживають у свіжому вигляді, так як саме в свіжих ягодах найбільша концентрація вітамінів. Лохина не забруднює, на відміну від чорниці, руки і рот, не залишає темних слідів на одязі. Чорничні плями погано відмиваються і відпираються. Ягідники, дуже чутливі до пізніх весняних приморозків, кількості опадів. Велику роль у зав’язуванні плодів відіграють бджоли-запилювачі. Харчова, вітамінозна, лікарська, медоносна, декоративна рослина. Ягоди буяхів споживають свіжими і переробленими. Їх сушать, використовують для виготовлення соків, компотів, варення, вин, джемів, желе, мусів.

Корисні властивості лохини полягають в тому, що вона має антиоксидантні властивості, підвищує здатність клітин до регенерації, сприяє виробленню колагену, незамінна в дієтах для схуднення.
Ягоди лохини застосовують:
• для нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту;
• при гіпертонії;
• для зміцнення серця і судин;
• для прискорення обмінних процесів;
• для поліпшення пам’яті і роботи мозку в цілому;
• для усунення втоми очей;
• при анемії.

Ця смачна і корисна ягідка допоможе вам зберегти здоров’я і красу протягом всього року.

Оксана Спутаник,
бухгалтер Приполонинного лісництва

Коментарі