Новини НПП
Механізми громадського контролю
Комунікація з громадськістю
Репрезентативні ділянки
Послуги
Садивний матеріал
Основні дані
Завдання НПП
Законодавство
Природні умови
Рослинність
Ліси
Тваринний світ
Птахи
Об'єкти неживої природи
Путівники
Туристичні маршрути
Публікації про НПП
Джерела інформації
Рекомендовані сайти
Фотогалерея
Відео
Контакти
На території Крушельницького лісництва здійснили пересаджування фундука і Ягодів Годжі на плантацію
Працівники Крушельницького лісництва здійснили пересаджування фундука і Ягодів Годжі на плантацію. Площа насаджень становить 0,006 га. Молоді саджанці розмістили за схемою 0,6 * 1 м.
Фундук - це виділені шляхом відбору та селекції кращі форми ліщини, або лісового горіха. В середньому із одного куща фундука можна отримати 5-7 кг горіхів. Плодоносити він розпочинає у віці 3-5 років.
Горіхи фундука містять майже все, що визначає поживність продукту: 63-72% жирів, 15-23% білків, 6-10% вуглеводів, багато вітамінів та інших корисних речовин. Ядро використовують у кондитерській та харчовій промисловості. Масло з фундука має дуже приємний смак і застосовується у фармацевтичній промисловості. По калорійності фундук перемагає хліб, м´ясо, молоко, не кажучи вже про картоплю, овочі та фрукти. Пилок суцвіть фундука є першим весняним кормом для бджіл. Простота розмноження та вирощування цієї культури робить її доступною для всіх як у промислових насадженнях, так і на присадибних ділянках.
Ягоди Годжі – високий розлогий чагарник, до 3,5 м висотою, подовгастої форми, оранжевого, багряно-червоного кольору. Давати плоди рослина почне після 3 років з дня висаджування, іноді раніше. Ці ягоди також називають тибетським барбарисом і дерезою китайської, вважаються дуже цінною рослиною. Це пов’язано з тим, що в їх складі присутні незвичайно багато поживних речовин. Зокрема, ця рослина містить набагато більше антиоксидантів, ніж будь-який інший продукт світу. Крім того, в плодах присутні мінерали природного походження – кальцій, цинк, селен, мідь, фосфор, залізо. Це єдиний натуральний продукт, у складі якого є германій – природний елемент, який ефективно справляється з раком.
Виявляється, червоні «родзинки» мають низку переваг:
- За вмістом вітаміну С випереджають апельсини,
- За кількістю заліза — попереду шпинату,
- За вмістом антиоксидантів залишають позаду червоний виноград,
- Містять більше бета-кератину, ніж морква.
Вживання Ягід Годжі сприяє:
- Підвищенню імунітету,
- Зниженню апетиту,
- Нормалізації рівня цукру в крові,
- Зниженню холестерину,
- Покращенню зору.
Ігор Корчинський,
Помічник лісничого Крушельницького лісництва
НПП «Сколівські Бескиди»