Новини НПП
Механізми громадського контролю
Комунікація з громадськістю
Репрезентативні ділянки
Послуги
Садивний матеріал
Основні дані
Завдання НПП
Законодавство
Природні умови
Рослинність
Ліси
Тваринний світ
Птахи
Об'єкти неживої природи
Путівники
Туристичні маршрути
Публікації про НПП
Джерела інформації
Рекомендовані сайти
Фотогалерея
Відео
Контакти
Початок сезону грибів
Гриби - це дарунок лісу, є цінним продуктом харчування. Вони містять білки, вуглеводи, мінеральні речовини і вітаміни. Гриби вживають як у свіжому, так і в консервованому вигляді. але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті.
Існує неправильна думка про методи розпізнавання грибів: мовляв, отруйні гриби мають неприємний специфічний запах. Різні люди по-різному сприймають запахи, тому орієнтуватися тільки за запахом не можна.
Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки робить лише на основі свого гіркого досвіду.
Основними причинами отруєнь є: вживання отруйних грибів, неправильне приготування умовно їстівних грибів, вживання старих або зіпсованих їстівних грибів, вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.
Щоб не отруїтися дикорослими грибами:
1. Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
2. Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов'язково врахуйте наступне:
Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів.
Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас.
Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.
Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
При обробці кип'ятіть гриби 10-15 хвилин у воді, після чого відвар злийте.
Лише тоді гриби можна варити або смажити.
Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм.
При першій підозрі на отруєння грибами необхідно звернутися за медичною допомогою!
Прес-служба
НПП «Сколівські Бескиди»