Головна
Новини НПП
Механізми громадського контролю
Комунікація з громадськістю
Репрезентативні ділянки
Послуги
Садивний матеріал
Основні дані
Завдання НПП
Законодавство
Природні умови
Рослинність
Ліси
Тваринний світ
Птахи
Об'єкти неживої природи
Путівники
Туристичні маршрути
Публікації про НПП
Джерела інформації
Рекомендовані сайти
Фотогалерея
Відео
Контакти


У козулі розпочався гін


Козуля європейська найменший представник оленячих в Карпатах. Ця невелика тварина без перебільшення найграціозніша та найкрасивіша на території НПП «Сколівські Бескиди», де їх нараховується 464 особини. Найважливішим та найцікавішим періодом в житті цієї тварини є гін, який починається в липні та може тривати до вересня .

Масовий гін триває близько місяця, але окремі пари можна зустріти у процесі гону і через три і більше місяців після його початку. У цей період для самців характерна лютість, яку вони спрямовують не лише на суперників, а й на майбутню матір потомства. Як правило, гін відбувається на ділянці території самця – керуючись своїм нюхом, він швидко визначає готову до спаровування самку (тічка у неї триває 4-5 днів) і приступає до особливого шлюбного обряду, іменованого гоном. Самка, гнана самцем, починає бігати по колу, поступово звужуючи його діаметр, причому молоді особини не відразу допускають до себе самців і бігають дуже швидко, тим самим приводячи їх у лють – бувають випадки, коли під час гону самець завдає самці смертельні поранення.

Поведінка тварин під час гону має ряд важливих біологічних особливостей: самець стимулює самку своїм переслідуванням, вона симулює його своїм швидким бігом; незважаючи на видиму агресивність самця, самка його не боїться, а навіть навпаки – самець знаходиться в постійній тривозі, побоюючись її втратити. Самець може ганяти 2-3 самки, запліднивши одну (спарювання відбувається багаторазово), він жене наступну, і якщо в даній місцевості чисельність самок значно переважає, один самець може покрити 5-6 самок. Якщо ж на території самця мешкає одна доросла самка, він може залишатися з нею до кінця гону, зберігаючи відданість їй. Варто відзначити, що найбільш активний перший день «переслідування», в подальшому самець так активно самку не утримує, хоча як і раніше не відстає від неї, і лягає відпочивати тільки тоді, коли відпочиває самка. У той же час самці знаходяться в постійному збудженні протягом усього гону. Багато часу вони витрачають на мічення своєї території, вибиваючи в землі копитами «п'ятачки», обдираючи і ламаючи рогами дерева, мало годуються, через що значно втрачають у вазі. Цікавим фактом в вагітності козулі, яка триває 9 місяців, є латентний період – майже половину терміну (4-4,5 місяці) запліднене яйце практично не змінюється, а як би заморожується в розвитку, і тільки в грудні починає активно розвиватися. Буває, що самки, яких не запліднили влітку, запліднюються в цей час, минаючи латентний період, і приносячи потомство одночасно з козулями, що ганялись влітку. У молодих самок народжується 1 дитинча, у дорослих найчастіше два, рідше три. Народжують вони в заростях і хащах, часто поблизу до води. Вага козуленят не більше 1-1,3кг.

Відділ охорони території
НПП «Сколівські Бескиди»

Коментарі