Головна
Новини НПП
Механізми громадського контролю
Комунікація з громадськістю
Репрезентативні ділянки
Послуги
Садивний матеріал
Основні дані
Завдання НПП
Законодавство
Природні умови
Рослинність
Ліси
Тваринний світ
Птахи
Об'єкти неживої природи
Путівники
Туристичні маршрути
Публікації про НПП
Джерела інформації
Рекомендовані сайти
Фотогалерея
Відео
Контакти


М’ЯТА ЗОЛОТИЙ ЮВІЛЕЙ


Впродовж багатьох років на садибі Крушельницького лісництва вирощується м'ята. На даний момент вже маємо перцеву, ментолову і кучеряву. Вони дуже запашні, більшість з них містить багато ментолу. Та на цьому ми не зупиняємося і в пошуках нових видів у рамках проекту «Збереження карпатських пралісів» весною було придбано насіння м'яти «Золотий ювілей». Привернуло увагу ніжно-салатове забарвлення листя. Рослина багаторічна, невибаглива, зацвітає в перший сезон. Підходить для посадки в бордюри і контейнери, дозволяє створювати ефектні акценти в саду. Рослини декоративні весь сезон. Також використовується як лікарська і ароматична рослина. У їжу вживають свіжі і сушені листя, молоді пагони і квітки. Їх використовують для ароматизації чаю, різних напоїв, додають до салатів, овочевих і м'ясних страв. Висаджують на добре освітлених місцях. Віддає перевагу легким, дренованим ґрунтам.
Всі частини рослини виділяють приємний анісовий аромат. Експрес багаторічна рослина, зацвітають в рік посіву через 12-14 тижнів. Для отримання більшої зеленої маси навесні в міру відростання рекомендується провести сильну обрізку - м'ята буде краще кущитися.
Для сушки м'яту прибирають на початку цвітіння, коли в листі вміст ефірної олії найвище. Зрізані стебла розкладають в тіні тонким шаром на тканині або папері або пов'язують в пучки і підвішують в добре провітрюваному місці, потім суцвіття і листя обривають, крупно розтирають і зберігають в щільно закритій тарі в сухому, прохолодному, захищеному від сонця місці. У такому вигляді м'ята відмінно зберігає запах всю зиму. Для споживання в свіжому вигляді листя і пагони зрізають в міру потреби.

Отже, «Золотий ювілей» здався мені багатообіцяючою пряно ароматною культурою: вирощування з насіння складності не представляє, до догляду невимогливий, приємний запах, незвичайне забарвлення листя в поєднанні з бузковими суцвіттями. Рекомендую всім.

Ігор Корчинський,
помічник лісничого Крушельницького лісництва
НПП «Сколівські Бескиди»

Коментарі